Ořešák patří mezi nejméně náročné stromy. Při výsadbě dodržte jediné pravidlo. Zasaďte ho v dostatečné vzdálenosti od vašeho domu. Jeho kořenový systém kopíruje velikost jeho koruny. A ta bývá už po deseti letech dost objemná. Ideálním stanovištěm je jižní strana pozemku. To vám navíc příjemně zastíní všechna okna domu před přímými slunečními paprsky. Při sázení mu můžete přidat ke kořenům trochu mulče či přírodního hnojiva. Kromě občasného zavlažení už po vás mladý stromek nebude nic jiného chtít.
Čím odměňuje?
Asi po pěti letech se připravte na první sklizeň. Jádra vlašských ořechů jsou zdrojem mnoha vitamínů, vlákniny i bílkovin. Přisuzují se jim povzbudivé účinky na dobrou funkci mozku. Proto má i velké využití ve zdravé kuchyni. Už přidáním několika jader do ranního jogurtu nastartujete úspěšný den.
• tradiční využití jader vlašských ořechů je při pečení vánočního cukroví či klasických štrúdlů, orestovaná jádra dodávají pikantní chuť zeleninovým salátům a opražené medové ořechy zpříjemní chuť sýrů, pochutnat si na nich můžete i jako na příloze k vínu
• ořechový čaj ze skořápek pomáhá v boji s chřipkou – omyté skořápky se zalijí horkou vodou a nechají se 12 hodin vyluhovat
• léčivé účinky mají i listy ořešáků – ty na jaře natrháme a nasušíme – a v zimních měsících používáme na léčebné účely – tinktury či výluhy
• namočením spadaných podzimních listů do nádoby s vodou získáme během půlhodiny přeliv na vlasy, který je nejen vyživí, ale i dobarví na přírodní hnědý odstín
• jádra ořechů můžete použít na zacelení oděrek na nábytku – krouživým pohybem uvolníte z jádra ořechu přírodní oleje, zaleštíte a poškrábaný nábytek je jako nový
• dobarvením zlatou či stříbrnou barvou z ořechů lze vyrobit vánoční ozdoby, originální jmenovky k dárkům, nebo v přírodním zbarvení dotvořit výzdobu bytu
Vlašské ořechy musíme uchovávat v uzavřené nádobě v chladu. Aby nežlukly. Na mrazáku vydrží až do příští sklizně.