Poznejte Portugalsko: úžasná gastronomie


Pokud chcete navštívit Portugalsko, nebo dokonce uvažujete o stěhování do Portugalska, měli byste o této zemi vědět co nejvíce. O jejich kultuře, historii, zvycích, tradicích, přírodě, jazyku. A také o gastronomii. Gastronomie je totiž nedílnou součástí kultury a historického dědictví každé země. Určitě byste tedy měli znát i tuto oblast Portugalska. Portugalská kuchyně je velmi bohatá a má hluboké kořeny. Během historie byla ovlivňována různými zeměmi i jinými kulturami. Portugalci jsou známí tím, že dbají na vysokou kvalitu surovin a jídlo považují za výjimečný zážitek, který je třeba si vychutnat.

ryby

Pojďme se podívat na některé tradiční pokrmy. Nejprve zmíníme fancesinhu, což je hutný sendvič, který pochází z města Porto. Seženete ho jak v pouličních stáncích, tak v restauracích. Jedná se o sendvič plněný masem a sýrem, který se po zapečení zalije hustou omáčkou z piva a rajčat. Dalším tradičním jídlem je bacalhau. Jedná se o sušenou tresku, která je řádně nasolená. Tato ryba se pak připravuje na několik desítek způsobů. Často se podává při různých oslavách a svátcích, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce. Jeden z velmi oblíbených pokrmů je nasekaná ryba s brambory a vejci.

dezertx

A co takové dezerty? Na ty si Portugalci obzvlášť potrpí. Třeba takové pastéis de nata, což jsou maličké koláčky s vanilkovým krémem. Dnes jsou rozšířené po celém světě, ale původem pochází z Portugalska. Oblíbený je také bolo de bolacha, dort, který tvoří vrstva sušenek namořených v mléce nebo kávě. Po vrstvě sušenek následuje vrstva krému z másla a cukru. Nezapomeňme, že Portugalsko je také známé pro své nápoje. Zejména vínem. Portské víno je oblíbené po celém světě. Vyrábí se v oblasti Douro. Jedná se o sladší víno plnější chuti. Zvykem je k vínu podávat nejrůznější uzeniny a sýry, které víno skvěle doplňují.