Každá země má své tradiční pokrmy. Hlavní jídla, polévky, předkrmy nebo zákusky, každé jídlo má někde svůj původ a pro nějakou zemi je typické. Cestujete rádi a snažíte se poznat vždy, co je pro danou zemi typické? Pokud ne, tak byste měli, je to sice někdy trochu riskantní, ale většinou je to skutečná dobrota. Navštívit například Berlín a nedat si currywurst? Ugrilovaná klobása s kečupem a kari. Divná kombinace pro toho, kdo nepochutná. Nebo takové Holandsko a jejich herinek. Rybka podávaná syrová, naložená s cibulí ve slaném nálevu. Tady to možná chce už trochu přemáhání se zakousnout. A Amerika? Naskočí vám jako první jídlo hamburger a hranolky?
Itálie, to je jasná pizza a špagety, nebo těstoviny obecně. A znáte polský bigos? Existuje více variant, ale všechny jsou velice chutné a zahřejí v zimních časech. Přejděme raději ke sladkostem. Taková Austrálie a její Pavlova. Dort, který je jedna velká sladká bílková pusinka s krémem a ovocem, většinou jahodami. Anebo Francie a její makronky. Což nemá vůbec nic společného se současným prezidentem Emmanuelem Macronem. Různobarevné drobná kolečka z bílků a mandlí, slepená krémem. Mňam. Vyzkoušet je můžete tady makronky Hradec Králové.
A co bychom tak mohli dát jako typické české jídlo? Možná vepřo-knedlo-zelo, ale i smažený kapr se v jiné kuchyni než české, moc neobjevuje. A co nám asi vůbec nepřijde divné, to jsou makové koláče. Nikde jinde ve světě se mák nepěstuje a nepoužívá k pečení tak často, jako v České republice. Ve světě mají mák zařazený do škatulky drog.
Máte své oblíbené jídlo a svůj oblíbený zákusek. Kdo by neměl. Každý máme mlsný jazýček, a i kdyby to naše oblíbené byla kalorická bomba, tak jednou za čas si dopřát něco skutečně dobrého, potěší nejen náš žaludek, ale i nám zlepší náladu. Vždyť ne nadarmo se nás babičky vždycky ptají, co bychom si rádi dali, když k nim přijedeme na návštěvu.