Šípky jsou plody růže šípkové. Obsahují v sobě spoustu vitamínů, minerálů a také antioxidantů, proto jsou velice ceněné v oblasti přírodní medicíny. Používání šípků v přírodní medicíně také dosahuje dlouhé historie, konkrétně až do starověkého Říma a Řecka. Zpracovávaly se především pro výrobu různých léčivých lektvarů. I dnes se šípky zpracovávají do tekuté podoby, konkrétně nejčastěji pro výrobu šípkového čaje, abyste si mohli vychutnat jejich zdravé účinky. K čemu se takový čaj z šípků používá?
Doplnění vitamínu C
Šípky jsou plné tohoto cenného vitamínu. Obvykle slýcháme, že pro doplnění vitamínu C máme jíst citrusové plody, ale šípky obsahují dvacetinásobek toho, co citrusy. Vitamín C nám pomáhá posílit imunitu, a proto se šípkový čaj doporučuje pít v období chřipek a nachlazení.
Antioxidanty
Kromě vitamínu C obsahují šípky i spoustu antioxidantů. To jsou látky, které pomáhají našemu tělu bojovat s nejrůznějšími záněty a také přispívají k prevenci před nejrůznějšími chronickými onemocněními, jako cukrovka, choroby srdce nebo dokonce rakovina.
Zdravé srdce a cévy
Šípkový čaj přispívá také ke zdraví našeho srdce. Díky antioxidantům dochází při pravidelné konzumaci ke stabilizaci krevního tlaku a také ke snížení hladiny cholesterolu. To všechno přispívá k prevenci vážnějších onemocnění srdce, jako je třeba infarkt. Kromě toho nám šípkový čaj pomáhá s prokrvením tkání.
Trávení
Šípkový čaj má také skvělé účinky na naše trávení, vzhledem k obsahu vlákniny. Podporuje zdravou funkci střev a předchází zácpě. Přispívá také k vytvoření zdravé střevní mikroflóry, což je důležité, aby se nám správně vstřebávaly živiny, které přijmeme v potravě. A jak si takový čaj připravit? Zakupte si již připravenou směs sušených šípků. Koupíte ji na internetu, v lékárnách, obchodech se zdravou výživou nebo v některých supermarketech. Podle návodu zalijete sušené šípky horkou vodou a necháte louhovat 10–15 minut.